WimperTECH: Luchtvochtigheid en wimper lijm.

Terwijl de wimperindustrie groeit en evolueert - groeit het begrip van de producten en hoe de beste resultaten voor de klanten kunnen worden behaald. Luchtvochtigheid of vocht is nog vaak een onbegrepen aspect bij het aanbrengen van wimperextensions.

 

Helpt de juiste luchtvochtigheid ons voor een optimaal resultaat?

Een gecontroleerde hoeveelheid luchtvochtigheid is van essentieel belang bij het aanbrengen van wimperextensions. Het zorgt ervoor dat de lijm niet te snel en niet te langzaam droogt/uithardt voor de optimale binding.

Is de luchtvochtigheid in een wimperextensionssalon niet juist, dan kunnen er dingen misgaan!

 

Waarom is luchtvochtigheid zo essentieel?

Alle professionele wimperlijmen zijn medische cyanoacrylaten. Deze lijmsoort kenmerkt zich door het zeer snel kunnen polymeriseren (drogen/uitharden) onder invloed van vocht.

Tijdens het polymeriseren van lijm wordt de benodigde vocht uit de omgeving gehaald: de omgevingslucht en de vocht op de natuurlijke wimper.

Is er niet genoeg vocht in de omgeving dan zal de lijm te langzaam uitharden waardoor de behandeling veel langer duurt en de kans groter wordt dat de wimpers onderling aan elkaar gaan plakken.

Is er te veel vocht in de omgeving dat ontstaat “Shock Polymerisatie” en is de lijm al (deels) uitgehard voordat de wimperextension is aangebracht met een slechte verbinding tot gevolg. De lijm droogt dus extreem snel. Een goed voorbeeld hiervan is te zien wanneer er een druppel lijm in een glas water valt. Deze wordt onmiddellijk hard en wit van kleur.

Een juiste en stabiele luchtvochtigheid zal ervoor zorgen dat de lijm presteert zoals iedere styliste graag zou willen!

 

Speelt de omgevingstemperatuur hierbij ook een rol?

Ja, ook de temperatuur van de omgeving speelt een belangrijke rol.

Enerzijds zorgt een warmere omgeving voor een snelle reactie tussen de lijm en vocht waardoor deze sneller zal uitharden.

Anderzijds is de hoeveelheid vocht die er KAN zijn in de omgevingslucht afhankelijk van de temperatuur. Bijvoorbeeld: zwoele zomerdagen voelen vochtig aan terwijl koude winterdagen droog aanvoelen. Op deze dagen kan de lucht NIET dezelfde hoeveelheid vocht vasthouden. De omgevingstemperatuur in de salon speelt dus ook een grote rol bij de hoeveelheid vocht in de lucht.

De juiste luchtvochtigheid kan dan ook alleen behaald worden in combinatie met de juiste temperatuur!

 

Meten en afstemmen

Tijdens een wimperbehandeling is het verkrijgen van een optimaal resultaat afhankelijk van de al genoemde aspecten:

  • De luchtvochtigheid van de omgeving
  • De temperatuur van de omgeving
  • De lijm (type, sterkte en droogtijd)

Door deze aspecten op elkaar af te stemmen wordt er gezorgd voor een optimale prestatie van de lijm en daarmee het optimale resultaat voor uw klanten.

De relatieve luchtvochtigheid kunnen we meten met een hygrometer. Meestal kun je hierop ook direct de temperatuur aflezen
(zie: www.eyelashproducts.nl/nl/salon/10639-lcd-termo-hygrometer-met-klok.html)

Een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid stabiel te houden is een onmisbaar instrument in een wimperextensions salon. Wij raden alle wimperstylistes aan hierin te investeren. Op vochtige en warme dagen kan het gewenst zijn om ook een airconditioning te gebruiken om naast de temperatuur ook de luchtvochtigheid en temperatuur te beperken voor een beter resultaat en een aangenamer klimaat.

 

Wat is de optimale luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur?

Zoals hierboven beschreven kunnen de optimale waarden verschillen per lijm. Wezenlijk belangrijk zoals al genoemd is dat er voldoende vocht in de lucht aanwezig is. Een goed uitgangspunt is een temperatuur van ca. 21 à 22 graden en een bijbehorende relatieve luchtvochtigheid van ca. 55% – 60%.  Daarnaast kun je nog experimenteren met de temperatuur en de luchtvochtigheid om te  kijken wat jouw ideale omstandigheden zijn want niet iedereen werkt even snel terwijl droogtijd beïnvloed word door de temperatuur en de luchtvochtigheid. Onderaan deze pagina vindt u twee tabellen met richtlijnen die u kunnen helpen voor het behalen van een optimaal wimperresultaat.

 

Relatieve vochtigheid vs absolute vochtigheid

Bij een relatieve vochtigheid van 55% - 60% en 22 graden zit er (absoluut) ca. 9 à 10 gram vocht in een kubieke meter lucht. Het gaat dus om de absolute hoeveelheid vocht in de lucht bij een bepaalde temperatuur en niet zozeer om  de relatieve luchtvochtigheid. Is de luchtvochtigheid in jouw salon 50% bij 18 graden dan zit er maar 6,5 gram vocht in de lucht (m3). Indien de salon verwarmd wordt naar 22 graden dan blijft er 6,5 gram vocht in de lucht zitten en is de relatieve luchtvochtigheid gedaald naar ca. 39%. Dit is te laag voor een goed resultaat! Vooral in de winter en voorjaar door de koude en droge buitenlucht kan dit gebeuren en niet tot het gewenst resultaat leiden.

Richtlijnen

 Hieronder vind u twee tabellen met richtlijnen:

  • Tabel optimale werkgebied wimperlijm. Dit overzicht geeft richtlijnen voor de omgevingstemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid voor het behalen van optimale resultaten
  • Behagelijkheidsdiagram. Dit diagram geeft richtlijnen voor wat de meeste mensen als behaagelijk ervaren.

Wimperlijm werkingsgebied

Behagelijkheidsdiagram